House at Peconic Bay

Hampton Bays, New York

Situated on the Great Peconic Bay, the site rises 40 feet above the adjacent wetlands and provides tremendous views of the water. The program for the project is to create a compound that includes a 2,000 sq.ft. residence, 500 sq.ft. guest house, and an elevated courtyard with a pool that is set in-ground and nestles into in the heavily wooded site which creates a visual connection to the landscape and bay; the house and guest house surround this space and are concealed from the street behind a long poured concrete wall. A break in the wall exposes the main entry to the house with the master bedroom volume perched on top, commanding the best views of landscape and receiving the long morning light. All the living spaces are on the same level as the courtyard. The open living, dining, and kitchen area has large pocketing doors on both sides that open completely and provide views thru the house to the landscape and courtyard. The guest house is set adjacent to the pool and 18” above the courtyard surface and mimics the master bedroom volume that is placed beyond the house to maintain it’s own views to the water.

The goal is to create a “net-zero” energy environment. The south facing roof surfaces are to be covered in a 10kw Photovoltaic system with solar hot water panels to generated hot water for the pool and domestic use. The flat roof surfaces are to be covered in living sedum to help cool the living areas. All floors are to be poured concrete with radiant heat slabs and a forced air AC system to be run by a ground source heat pump geothermal system.