Keith Apartment

New York City, New York

Situated on 110th St. and Adam Clayton Powell Boulevard, this 8th floor Apartment overlooks the north end of Central park. The building was constructed in 1911 and the Apartment is 1,400 sq.ft. The interior had been partitioned over the years, which cluttered what could be an open space with beautiful views of the Park. We removed and repositioned walls to reshape the spaces to be more open and take advantage of the views and south facing windows. The Living/Dining/Lounge space is arranged along the window wall and is one continuous space. We opened the south-facing partition wall to provide light and views of the Park, connecting it to the Living area.

 

The Client has a great collection of African art. The trim and paint scheme was developed to create areas on the walls for the works. The Hall that connects the Living Area to the Entry was conceived as a Gallery. Dropped white ceiling panels conceal an LED lighting scheme that highlights the artworks and creates a luminous space. The ceilings are white, light and open, the floors were sanded and stained dark. The wall color is a neutral grey to accommodate variety of colors and textures of the artworks. A pocketing glass door separates the Entry from the Master Bedroom and provides diffused light thru natural grasses arranged and laminated between the glass panels.