Libre Residence

Harvey Cedars, New Jersey

Located on Long Beach Island, the existing house was built in the early 1980’s and is positioned “2nd in” from the oceanfront. The original intension was to renovate and expand the existing structure and create a summer residence for a growing family. Due to local code & environmental restrictions, we were required to raise the grade of the property that made lifting and reusing the existing structure unrealistic structurally and monetarily. We were required to use the footprint of the existing structure and design a new house around the “ghost” of the old house.

The primary idea of the new design was to position all the living & entertaining spaces on the 2nd floor to maximize the views of the ocean and capture the natural breezes. We created a large space covered by an angled roof system of exposed Douglas-fir beams & purlins, and structural insulated panels. Large pocket doors open to a screen room and porch with great views of the ocean. A tall east-facing window frames a slice of the ocean in the Entry stair space. All 6 Bedrooms are placed on the 1st floor with separate stair access down to the front entry and private beach access at the rear of the house. The ground level will be a series of walkways that run underneath the house and cut between tall grasses and specimen trees. Outdoor showers, beach storage, plunge pool, and garden areas are all located in the more private rear portion of the property. The exterior of the house is clad in natural Alaskan white cedar shake siding, white composite trim, and painted cement board base. Completion set for August 2017.