Spano Residence

Quogue, New York

Situated on the Quantuck Creek, the long thin site provides a quite setting with beautiful views to the water. The program for the house was to combine a “shingle style” vernacular building form with a contemporary floor plan and energy systems. The house is organized by creating an entry court on the street side of the property where the main entry is situated on a raised porch nestled between the house and garage and surrounded by gardens. On the waterside an open living, dining & kitchen space is surrounded by a deck and pool at the same level. The master bedroom suite also opens onto this space with views of the water and provides a visual separation from the entry courtyard. On the second floor are three additional bedrooms with suited bathrooms and exterior balconies, all with views of the water.

The long house volume runs east to west with an 8kw Photovoltaic system on the south facing gabled roof. It provides all the electricity required to run the 2 zoned geothermal forced air HVAC system. At the top of the centrally located 2-story stair space an ERV will be installed to redistribute the conditioned air and exchange with fresh exterior air. The ground level living, dining, kitchen spaces will have a radiant heated poured concrete slab. The large continuous south & west facing double hung windows provide passive heating during the winter months.

The exterior of the house will be clad in natural white cedar shingles and stained red cedar trim. A standing seam metal roof will cover the lower shed roof while light grey asphalt shingles will cover the upper gabled roofs and allow for an easier application of the PV system. IPE decking will clad the deck surfaces and be surrounded by colorful gardens of indigenous plant species. Dark stained red cedar fencing and gates will provide privacy and define the outside spaces.